Návštěva pražírny kávy aneb poznáte výběrovou kávu?
Náš program začal procházkou s jasný cílem - pražírna kávy KIKAFE. Když jsme dorazili na místo, mile nás přivítal pan Jaromír Weiser, který nás poté dovedl do samé pražírny, kde se nás ujala paní Kristýna, po které je KIKAFE pojmenováno. Nejdříve nás seznámila s počátky a historií pití kávy. Následně nám bylo objasněno zpracování kávy, které doplnila vlastními zkušenostmi. Ukázala nám přípravu kávy pomocí techniky Vacuum pot a připravenou bezkofeinovou kávu jsme i ochutnali. Další na řadě byl způsob ochutnávání kávy cupping, který slouží k otestování menší dávky kávy před nákupem většího množství daného druhu. Cupping probíhá tak, že se nejdříve pomele káva a zalije se 94° C vodou, poté musí odstát asi 7 minut, ale tímto proces nekončí, teprve začíná!! Jakmile uplyne 7 min musí se "probořit krusta" (pěna na povrchu kávy). Pak přichází na řadu „čištění šálku“, tedy zbavení pěny, která obsahuje nežádoucí látky, jako jsou toxiny a jiné nečistoty. Pomocí strkání se se káva ochutnává. Nebojte. zní to neslušně, ale naopak je to nutnost, abyste poznali pravou chuť kávy.
Po krátké přestávce na svačinku jsme se přesunuli za panem Weiserem. Ten nám upřesnil proces pražení kávy. Pražírna funguje tak, že se do bubnu o teplotě 210° C nasypou zelená zrna kávy obalená pergamenem. Při procesu pražení zrna puknou a pergamen se oddělí od zrna a putuje do odpadní části pražírny. Upražená zrna kávy o teplotě 210° C se přesunou do chladící části, kde ji lopatky a vzduch chladí a míchají a následně se přemístí do bedýnek, kde musí odstát minimálně 24 hodin. Teprve pak jsou upražená zrna zabalena a odeslána na zakázku do kaváren.
Exkurze nám poskytla zajímavou zkušenost spojenou s praktickým předvedením pražení kávy a její ochutnávkou. Moc nás to bavilo a děkujeme srdečně panu Weiserovi a paní Kristýně.
Článek za „Den expertů“ zpracovaly žákyně třídy 9.B:
Lilly Gaul, Sofie Mlčáková, Hedvika Večerková Vanessa Vomáčková a Anežka Zaťková.